Over U.S. Histos

Over Histos - Wat is Histos

In 1959 werd Histos opgericht als ondervereniging van Veritas, in 1979 is Histos een zelfstandige studentenzeilvereniging geworden. Sindsdien is het ledenaantal enorm gegroeid, de vereniging telt nu zo'n 500 leden. De doelstelling van Histos is het bevorderen van de zeilsport onder de leden op de gebied van instructie, recreatie en wedstrijd, dit alles op de acht disciplines die Histos rijk is:

  • Kielboot: 4 Valken
  • Zwaardboot: vijf Lasers 1 en twee Laser Vago's 
  • Catamaran: 2 Nacra's 570 sport
  • Surfplank: 13 surfplanken met verschillende maten zeilen (4,5 m2 t/m 7,8m2)
  • Kajuitjacht: Beneteau First 31.7
  • Wedstrijdjacht: 2 J22 wedstrijdboten
  • Platbodem: niet in eigen beheer

Zeilen

Zoals de doelstelling al doet vermoeden, worden er verschillende activiteiten georganiseerd om voor ieder lid wat te kunnen te bieden. Als je wilt leren zeilen, kun je meegaan met een van de vele zeilweekenden. Jaarlijks organiseren we met de U.S. Histos rond de 150 zeilweekenden! Ook als je met een stel vrienden wilt gaan zeilen, kun je tegen een laag tarief een boot huren, mits iemand in het bezit is van een ‘pasje’ (de bevoegdheid tot zeilen).

Wedstrijden

Wedstrijdzeilers doen mee aan nationale- en internationale wedstrijden zoals het rondje Texel, de NSR inshore en offshore en EK's en WK's op de J22. Verder wordt deelgenomen aan kampioenschappen tussen de verschillende Nederlandse studentenzeilverenigingen en natuurlijk aan de eigen clubkampioenschappen. Hiernaast organiseert de U.S. Histos jaarlijks de USZK (Utrechtse studenten zeilkampioenschappen) en de SKK (Skûtsje Kortebaan Kampioenschappen). Dit zijn beiden wedstrijden waar +/- 100 studenten aan deelnemen!

Opleidingskader

Krijg ik dan les van zo'n doorgewinterde, shag rokende zeeman met een papegaai op zijn schouder? Nee, we kunnen je gerust stellen: de U.S. Histos heeft een eigen opleidingskader. Dit betekent dat leden elkaar lesgeven. Er is binnen de U.S. Histos een interne opleidingsstructuur waarbij veel aandacht wordt geschonken aan didactiek!

Voor de meest gevorderde zeilers worden externe opleidingen georganiseerd waarbij zij les krijgen van instructeurs buiten Histos. Deze kennis wordt vervolgens aan de andere leden doorgegeven. Er is dus alle ruimte om je zeilkennis uit te breiden.

Commissies

De U.S. Histos drijft onder andere op haar commissies. Elke discipline heeft haar eigen commissie die activiteiten organiseert en de vloot onderhoudt. Daarnaast zijn er nog andere commissies zoals de barcommissie, de redactie die tweemaandelijks het verenigingsblad `de Zeillat' maakt, een introductiecommissie, surfcommissie etcetera.

leder lid kan in principe lid worden van de commissie van zijn of haar keuze. Ook voor nieuwe leden is het mogelijk om jezelf bij een commissie te voegen.

Gezelligheid

Ook voor de gezelligheid raden wij je aan om een duik te nemen in de wereld die Histos heet. De U.S. Histos heeft een eigen thuishaven, ons verenigingsschip 'De Oude Buis', waar iedere maandag en donderdag een borrel wordt gehouden. Op deze legendarische plek worden ook regelmatig feesten georganiseerd. Tevens kun je elke maandagavond genieten van een driegangendiner op 'De Oude Buis'.

​'De Oude Buis' kent in principe geen sluitingstijd dus als het gezellig is ga je al snel overstag en is het buiten eerder licht dan je zou vermoeden. Ook wordt er op 'De Oude Buis' vergaderd door het bestuur, de commissies. Ook educatieve bijeenkomsten vinden hier plaats, zoals netwerkborrels, algemene vergaderingen, zeiltheorie bijeenkomsten en algemene fora. Dit alles vaak onder het genot van een lekker biertje!