De Oude Buis

Borrels

Het hele collegejaar door is er iedere maandag- en donderdagavond, en iedere eerste derde vrijdag van de maand borrel op "De Oude Buis", het verenigingsschip van de U.S. Histos. "De Oude Buis" is open vanaf 21:30, behalve op maandagen, dan wordt er vanaf 19:30 gegeten.

Uitleen "De Oude Buis"

Het is voor Histosleden en donateurs mogelijk om ‘De Oude Buis’ te lenen voor feesten op dinsdag, vrijdag en zaterdag.

De kosten voor het lenen van ‘De Oude Buis’ bedragen 125 euro voor leden en 185 euro voor donateurs. Daarnaast neem je drank af bij Histos. Voor de actuele drankprijzen kun je contact opnemen met de Buiscommissaris.

Sterke drank verkopen wij niet en mag niet zelf worden meegenomen. De andere dranken kun je bij Histos inkopen en mag je niet zelf meebrengen.

Tijdens de uitleenperiode kan alleen gebruik worden gemaakt van de bar en het ruim. Chez Nico en het roefje zullen worden afgesloten.

Het is mogelijk gebruik te maken van de muziekinstallatie die op "De Oude Buis" aanwezig is. Het meebrengen van een eigen installatie is niet toegestaan, omdat de muziek op "De Oude Buis" via een begrenzer gespeeld moet worden. Het is wel mogelijk om een extra cd-speler danwel draaitafels aan te sluiten op de installatie, daar is een speciale ingang voor aangesloten.

Feest- en borrelcontracten moeten minimaal 3 weken van tevoren worden afgesloten op Pnyx. Hier krijg je een drank bestellijst mee welke uiterlijk twee weken voor het feest weer moet worden ingeleverd. Op het contract staan ook alle voorwaarden die gelden voor de uitleenperiode.

Het is mogelijk gebruik te maken van de muziekinstallatie die op ‘De Oude Buis’ aanwezig is. Het meebrengen van een eigen installatie is niet toegestaan, omdat de muziek via een geluidsbegrenzer gespeeld moet worden. Wel is het mogelijk om bijvoorbeeld draaitafels aan te sluiten op de installatie.

Voor vragen over uitleen en beschikbare data kun je contact opnemen met de Buiscommissaris via buiscommissaris@histos.nl.

 

Geschiedenis

Eind jaren tachtig is "De Oude Buis" aangeschaft om het onderhoud van de vloot te kunnen doen. In de loop der jaren kwamen er echter veel meer activiteiten aan boord bij. Er werden borrels geïntroduceerd en men ging zelfs aan boord vergaderen en cursussen geven. Het is nu zelfs mogelijk als lid om "De Oude Buis" te gebruiken voor je verjaardagsfeest, afstudeerfeest en dergelijke.

Elke 5 jaar ging "De Oude Buis" naar de helling op om aan de onderzijde te worden geïnspecteerd. Op alle zwakke plekken werden nieuwe staalplaten aangebracht zodat "De Oude Buis" er weer een paar jaar tegen aan kon. 

In 2007 is "De Oude Buis" voor de laatste maal naar de werf toegegaan. Door een spooruitbreiding wordt de Kruisvaart smaller, en kan de Buis met een lengte van ongeveer 38 meter bij de Vondelbrug niet meer de Vaartse Rijn opdraaien. Het hele onderwaterschip moest dus bij de werf vernieuwd worden, zodat we minstens 35 jaar kunnen blijven liggen zonder weg te roesten. Het interieur tot 1.50 meter hoogte is ook meteen compleet vernieuwd. Een nieuwe vloer, nieuwe bar, nieuwe toiletten; een greep uit de vele veranderingen die ons sociëteitsschip heeft moeten doormaken. Ook een nieuwe ligplaats moet genoemd worden. "De Oude Buis" ligt nu aan de Vondellaan, zo’n 100 meter van zijn oude ligplaats af.

Inmiddels ligt "De Oude Buis" al weer heel wat jaren op haar vaste ligplaats. Door de jaren heen is het uiterlijk van "De Oude Buis" van buiten ook flink veranderd. In 2014 is er een geheel nieuw middendek op de Buis gemonteerd en in 2016 is er in de oude stuurhut een tap geplaatst, waardoor het sindsdien ook mogelijk is om buiten biertjes te tappen

Binnen het Histos van nu is “De Oude Buis” niet meer weg te denken. Het is het kloppende hart waar leden tot in de late uurtjes door gaan, of waar belangrijke beslissingen gemaakt worden tijdens de vergaderingen. Het is nu niet meer voor te stellen dat bij de aanschaf van "De Oude Buis" er tijdens een AV met slechts één stem verschil is besloten de bar te behouden…

Wil je meer weten over de geschiedenis van "De Oude Buis"? Kijk dan hier.