Histos bereikt 7e plek bij Skutsjewedstrijden Goingarijp

Histos bereikt 7e plek bij Skutsjewedstrijden Goingarijp

Platbodemkader 13-09-2010 11:55

In het weekend van 3-5 september heeft Histos met een eigen team voor het eerst meegedaan met de skûtsjewedstrijden op de Goinggarijpster Poelen. Met het 107 jaar oude skûtsje Bûten Ferwachting is de 7e plek behaald in deze wedstrijd die alleen toegankelijk was voor skûtsjes korter dan 15 meter.

Een Histos-team van 13 koppen verscheen zaterdagochtend om 11.00 aan de eerste van de in totaal vijf starts. Met de moeilijke windomstandigheden van zaterdag kwam onze relatief zware boot de eerste wedstrijd niet meteen goed mee met de rest. Gelukkig trok de wind in de loop van de middag ietsje aan en toverde uiteindelijk toch nog een zeer tevreden lach op de gezichten van veel deelnemers. De eerste wedstrijddag werd ’s avonds afgesloten met een prima Captain’s Dinner en onder begeleiding van het nautisch quintet ‘De Bril-Jantjes’ is er later die avond op feestelijke wijze geïntegreerd met de bemanning van overige skûtsjes.

Op de vroege zondagochtend stond er aanzienlijk meer wind, waardoor de Bûten Ferwachting in de vierde wedstrijd zijn tanden mooi kon laten zien. De snelheid en hoogte zaten er goed in, maar helaas bleef de bovenboei bij de ronding aan het zwaard haken en moesten we na een strafrondje onze mooie positie toch afstaan. Ook waren we zijdelings betrokken bij een aanvaring tussen twee andere boten waarbij aanzienlijke schade ontstond, waardoor we ervoor kozen de vijfde en laatste wedstrijd met één rif voorzichtiger te beginnen. Zondag hebben we geen plekken meer kunnen pakken in het klassement, desalniettemin hebben we een prachtige zeildag gehad met een leuke borrel/prijsuitreiking ter afsluiting.

Na dit wedstrijdweekend is ook duidelijk welke vruchten het interne en externe deel van het opleidingstraject op de platbodem heeft afgeworpen. Ondanks dat er nog gewerkt moet worden aan meer wedstrijdervaring, is gebleken dat dit team uitstekend in staat was om de Bûten Ferwachting maximaal te bezeilen. Met een paar blaren en spierpijn als aandenken, kunnen alle teamleden met recht trots zijn op hun inzet, concentratie en het daarmee behaalde resultaat.

Voor meer informatie over de wedstrijd op Goïngarijp, zie www.skutsjewedstrijden.nl

Op 2 en 3 oktober wordt ter afsluiting van het wedstrijdseizoen de Friese Hoek Race gevaren. Hierbij zullen veel wedstrijdskûtsjes aanwezig zijn, evenals de mooie borrels met levende muziek. Histos doet ook mee! Wil je meedoen als teamlid? De laatste plekken zijn beschikbaar, dus geeft je op via de activiteitenlijn. Wedstrijd- en/of platbodemervaring wordt niet gevraagd, inzet en doorzettingsvermogen wel!