De Oude Buis - Wat is De Oude Buis

“De Oude Buis” is het verenigingsschip van U.S. Histos.

Eind jaren tachtig is de Buis aangeschaft om het onderhoud van de vloot te kunnen doen. In de loop der jaren kwamen er echter veel meer activiteiten aan boord bij. Er werden borrels geïntroduceerd en men ging zelfs aan boord vergaderen en cursussen geven. Het is nu zelfs de mogelijkheid als lid om de Buis te gebruiken voor je verjaardagsfeest, afstudeerfeest enz. enz.

Elke 5 jaar ging de Buis naar de helling op om aan de onderzijde te worden geïnspecteerd. Op alle zwakke plekken werden nieuwe staalplaten aangebracht zodat de Buis er weer een paar jaar tegen aan kon. 

In 2007 is de Buis voor de laatste maal naar de werf toegegaan. Door een spooruitbreiding wordt de Kruisvaart smaller, en kan de Buis met een lengte van ongeveer 38 meter bij de vondelbrug niet meer de Vaartse Rijn opdraaien. Het hele onderwaterschip moest dus bij de werf vernieuwd worden, zodat we minstens 35 jaar kunnen blijven liggen zonder weg te roesten. Het interieur tot 1.50 meter hoogte is ook meteen compleet vernieuwd. Een nieuwe vloer, nieuwe bar, nieuwe toiletten; een greep uit de vele veranderingen die ons sociëteitsschip heeft moeten doormaken. Ook een nieuwe ligplaats moet genoemd worden. De Buis ligt nu aan de Vondellaan, zo’n 100 meter van zijn oude ligplaats af.

Binnen het Histos van nu is “De Oude Buis” niet meer weg te denken. Het is het kloppende hart waar leden tot in de late uurtjes door gaan, of waar belangrijke beslissingen gemaakt worden tijdens de vergaderingen. Het is nu niet meer voor te stellen dat bij de aanschaf van de Buis er tijdens een AV met slechts één stem verschil is besloten de bar te behouden…